Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει την ανοιχτή πρόσβαση ως τον καθιερωμένο τρόπο για τη διάδοση της δημόσια χρησματοδοτούμενης έρευνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περιλαμβάνει την ελεύθερη κυκλοφορία της γνώσης ως μία από τις πέντε προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (COM(2012) 392 final 1 ).
Το καλοκαίρι του 2012 συνέστησε στα κράτη μέλη να αναπτύξουν εθνικές πολιτικές οι οποίες θα παρέχουν ανοιχτή πρόσβαση στη δημόσια χρηματοδοτούμενη έρευνα και με βάση τις οποίες οι φορείς χρηματοδότησης και διεξαγωγής έρευνας θα αναπτύξουν αντίστοιχα τις δικές τους πολιτικές συντονισμένες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (C(2012) 4890 final 2 ).
Επιπλέον, η ανοικτή πρόσβαση θα είναι υποχρεωτική για όλες τις δημοσιεύσεις με αξιολόγηση που προκύπτουν από χρηματοδότηση του προγράμματος Horizon 2020. Το ίδιο πρόγραμμα περιλαμβάνει μία πιλοτική δράση για την ανοιχτή πρόσβαση στα ερευνητικά δεδομένα. Επιπλέον, ο Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (European University Association), ήδη από το 2008, έχει κάνει συστάσεις για την ανοιχτή πρόσβαση 3 και σε πρόσφατο υπόμνημα που συνέταξε από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2013) 4 αποφάσισαν και τα δύο μέρη την ανοιχτή πρόσβαση στη δημόσια χρηματοδοτούμενη έρευνα (δημοσιεύσεις και δεδομένα) και τη δημιουργία αποθετηρίων ανοιχτής πρόσβασης.
Σε εθνικό επίπεδο, ο νόμος 4310/2014 για την έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη, καινοτομία και άλλες διατάξεις ενισχύει την ανοιχτή πρόσβαση στη δημόσια χρηματοδοτούμενη έρευνα και εναρμονίζεται με τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Αφαιρώντας τυχόν νομικά, εμπορικά και τεχνολογικά εμπόδια πρόσβασης στην επιστημονική πληροφορία η ερευνητική διαδικασία μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική και τα ερευνητικά αποτελέσματα περισσότερο αναγνωρίσιμα. Επιπλέον, η ανοιχτή πρόσβαση προλαμβάνει την επικάλυψη στις ερευνητικές προσπάθειες και τη λογοκλοπή, ενισχύει τη γνώση και τη μετάδοση της τεχνολογίας και προωθεί την καινοτομία.
Οφελούμενοι από την ανοιχτή πρόσβαση στην επιστημονική πληροφορία είναι τα ακόλουθα νομικά και φυσικά πρόσωπα:
Τέλος, η ευρύτερη και βελτιωμένη διαφάνεια της επιστημονικής διαδικασίας και συνεπώς η πρόσβαση στη γνώση, μπορεί βάσιμα να υποστηριχθεί ότι οδηγεί σε πολίτες περισσότερο ενημερωμένους σε θέματα επιστήμης και πιο ικανούς να ανταποκριθούν με επιτυχία στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) ΑΝΑΜΕΝΕΙ από τα μέλη, τους συνεργάτες και του φοιτητές του να μεγιστοποιούν την πρόσβαση, χρήση και εφαρμογές των ευρημάτων τους. Με βάση αυτό:
Από την 10/02/2015 το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.)
Οι ανωτέρω ρυθμίσεις ισχύουν για όλες τις δημοσιεύσεις που παράγονται μετά από την ημερομηνία κατά την οποία η πολιτική αυτή έχει τεθεί σε ισχύ.
Περαιτέρω, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος:
Το άρθρο σας έχει γίνει δεκτό για δημοσίευση σε ένα επιστημονικό περιοδικό και όπως όλοι οι συνάδελφοί σας, θα θέλατε να τύχει της ευρύτερης δυνατής διάδοσης και να έχει τον μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο στην επιστημονική κοινότητα. Ωστόσο, συνήθως, η εκδοτική σύμβαση (publication agreement) που έχετε υπογράψει με τον εκδότη του περιοδικού δεν σας το επιτρέπει.
Είναι δεδομένο ότι ποτέ εκουσίως δε θα αποκρύπτατε την έρευνά σας από ένα κοινό το οποίο θα ωφελείτο από αυτήν. Υπογράφοντας, όμως, μία περιοριστική εκδοτική σύμβαση περιορίζετε το επιστημονικό κοινό στο οποίο απευθύνεστε και ελαττώνετε τον αντίκτυπό σας ως συγγραφέα.
Αυτό συμβαίνει όταν σύμφωνα με την παραδοσιακή εκδοτική σύμβαση όλα τα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων και των πνευματικών δικαιωμάτων (copyright) μεταβιβάζονται στο περιοδικό. Πιθανώς, να θέλετε να συμπεριλάβετε μέρος του άρθρου σας και σε επόμενες εργασίες. Μπορεί να θέλετε να δώσετε αντίγραφα του άρθρου σας στους φοιτητές σας ή να μοιράσετε το άρθρο σας σε κάποιους συναδέλφους. Και σίγουρα θα θέλετε να αναρτήσετε το άρθρο σας στην προσωπική σας ιστοσελίδα ή στο ιδρυματικό αποθετήριο του ιδρύματός σας, αν έχετε αυτήν την επιλογή. Όλοι αυτοί είναι τρόποι να διαδώσετε ευρέως την έρευνά σας και να εκπληρώσετε τους στόχους σας ως ερευνητής/ ακαδημαϊκός, οι οποίοι όμως αναστέλλονται από την παραδοσιακή εκδοτική σύμβαση που έχετε υπογράψει.
Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να διατηρήσετε όλα αυτά τα καίριας σημασίας δικαιώματα. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος ενθαρρύνει τους ερευνητές του να αδειοδοτούν τους εκδότες μόνο με τα αναγκαία για την έκδοση δικαιώματα. Επίσης, ενθαρρύνει τους ερευνητές του να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες για τα παραρτήματα (addenda) εκδοτικών συμβάσεων http://www.sparc.arl.org/resources/authors/addendum που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση των δικαιωμάτων του συγγραφέα, όπως το SPARC Author Addendum http://www.sparc.arl.org/sites/default/files/Access-Reuse_Addendum.pdf, το οποίο είναι μια νομική πράξη που τροποποιεί τη συμφωνία του εκδότη και σας επιτρέπει να κρατήσετε βασικά δικαιώματα για τα άρθρα σας. Το SPARC Author Addendum είναι μία ελεύθερα προσβάσιμη πηγή που αναπτύχθηκε από τον SPARC σε συνεργασία με τις Creative Commons and Commons Science, καθιερωμένους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που προσφέρουν μια σειρά από επιλογές σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα για πολλές διαφορετικές δημιουργικές προσπάθειες.
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος προτίθεται να εξασφαλίσει την επιμέλεια και μακροχρόνια διατήρηση των αποτελεσμάτων της έρευνας που κατατίθεται στο ιδρυματικό αποθετήριό του.
Για τη δημιουργία αυτής της πολιτικής το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος στηρίχθηκε στις διατυπώσεις του προτύπου πολιτικής ανοιχτής πρόσβασης του Δικτύου Medoanet.
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος προτίθεται να αυξάνει τον αριθμό των πηγών, εργαλείων και χαρακτηριστικών του αποθετηρίου, να διευκολύνει την υποβολή, να εκπαιδεύει τους ερευνητές ώστε να χρησιμοποιούν το αποθετήριο, να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα, να ερευνά σχέδια διαχείρισης δεδομένων και να αναπτύξει σχέδιο διαμόρφωσης πολιτικής για τη μακροχρόνια διατήρηση του αποθέματός του.
Παρά το γεγονός ότι αυτή η πολιτική ισχύει για τις δημοσιεύσεις που γίνονται μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος ενθαρρύνει τα μέλη του να καταθέσουν στο ιδρυματικό αποθετήριο και όσες δημοσιεύσεις είχαν συγγράψει πριν από την ημερομηνία αυτή και να τις καταστήσουν ελεύθερα προσβάσιμες όποτε αυτό είναι δυνατό.
Σε περιπτώσεις δημοσιεύσεων, όπως αυτές ορίζονται υπό 1. για τις οποίες ο δημιουργός/συγγραφέας επικαλείται εμπιστευτικές πληροφορίες και δεδομένα, θα είναι υποχρεωμένος να αποδείξει εγγράφως την εμπιστευτικότητα αυτή. Σε όποια δημοσίευση φέρονται να περιλαμβάνονται εμπιστευτικές πληροφορίες και δεδομένα που καθιστούν αδύνατη την ανοιχτή πρόσβαση σε αυτήν, η δημοσίευση θα κατατίθεται υποχρεωτικά στο ιδρυματικό αποθετήριο ως κρυφό αρχείο, δηλαδή δε θα είναι ορατή παρά μόνον στους διαχειριστές του ιδρυματικού αποθετηρίου, στον δημιουργό/συγγραφέα και σε όποιο άλλο τρίτο μέρος (φυσικό πρόσωπο ή άλλη νομική υπόσταση) αυτός (δηλ. ο συγγραφέας/δημιουργός) δηλώσει. Όσον αφορά στις διπλωματικές εργασίες, πρόσβαση στα στοιχεία αυτά θα έχουν εκτός από το δημιουργό και ο επιβλέπων και τα μέλη της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής. Επισημαίνεται ότι τα μεταδεδομένα τέτοιων δημοσιεύσεων θα είναι ανοιχτά προσβάσιμα.
Σημειώνεται, εν κατακλείδι, ότι η υποβολή καθίσταται υποχρεωτική για λόγους τήρησης αρχείου, αποτίμησης και μακροπρόθεσμης διατήρησης της πνευματικής παραγωγής του Ιδρύματος και απόκτησης του σχετικού τίτλου σπουδών στις περιπτώσεις μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών.